Какво да знаете за етапите на ендометриозата – Fastroti

Какво да знаете за етапите на ендометриозата

Какво да знаете за етапите на ендометриозата

ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази, облицовката на матката расте в други части на тялото. Лекарите са склонни да класифицират ендометриозата според неговия етап и тип.

Класификацията за етапи на ендометриоза, която лекарите най -често използват, е системата на Американското дружество за репродуктивна медицина (ASRM). Системата ASRM класира ендометриозата, използвайки етапи 1–4, които варират по степен от минимални до тежки.

ASRM системата дава представа за тежестта на състоянието, но не и за симптомите на болка и безплодие. Имайки това предвид, изследователите съветват лекарите да лекуват симптомите на човек, а не етапът на ендометриоза.

Лекарите също ще определят кой от трите типа ендометриоза има човек, тъй като това ще ръководи техните решения за лечение.

В тази статия обсъждаме етапите и видовете ендометриоза. Също така разглеждаме как лекарите диагностицират и лекуват всеки етап и тип на състоянието.

Какви са етапите на ендометриозата?

Здравните специалисти Групират ендометриозата на четири етапа според местоположението на тъканта, подобна на ендометриума, както и количеството, дълбочината и размера.

Според проучване от 2020 г., няколко системи за поставяне са на разположение за класифициране на ендометриозата. Лекарите обаче не смятат нито един от тях за златния стандарт.

Системите за поставяне включват:

  • ASRM: Тази класификационна система има глобално приемане и е най-известната система. Лесен е за използване и помага на лекарите да обяснят разширяването на състоянието с прости думи.
  • Ензиан: Тази класификация има лошо международно приемане и сложността му затруднява хората със състоянието да разберат. Лекарите могат да използват ензийската класификация, за да класифицират дълбока, инфилтрира ендометриоза, тъй като системата се фокусира върху структури зад перитонеума, която е тъканта, която очертава коремната стена.
  • Ендометриозата индекс на плодовитостта: Тази система прогнозира резултатите от плодовитостта при хората които претърпяват ендометриална операция. Недостатъците му включват субективност при оценяване и липса на корелация с болката.
  • Американската асоциация на гинекологичните лапароскописти Класификация: Експертите в момента разработват тази система, която предлага предимствата на признаването на болка и безплодие. Той все още не е получил валидиране.

ASRM ендометриозни стадии

етапите на ендометриозата според системата за стадиране на ASRM са както следва:

  • етап 1 или минимален: Този етап обхваща резултати от 1–5.
  • Етап 2 или лек: Този етап включва резултати от 6–15.
  • Етап 3, или Умерено: Резултатите от 16–40 попадат под този етап.
  • Етап 4 или тежки: резултатите, по -големи от 40, показват етап 4.

Лекарите оценяват ендометриозата в зависимост от няколко Фактори, като:

  • Местоположението, дълбочината и степента на подобни на ендометриални израстъци
  • Размерът на яйчниковите ендометриоми, които са кистозни маси, съдържащи ендометриална тъкан
  • Наличието и тежестта на срастванията, които са влакнести ленти, които се образуват между женски репродуктивни органи

Лекар присвоява всеки растеж, подобен на ендометри, ендометриом или адхезия, базиран на оценка на неговия размер и тежест. Колкото по -значителен е размерът и тежестта, толкова по -висок е резултатът.

Лекарите използват широко ASRM системата, но тя има някои недостатъци, включително факта, че етапът не корелира с болката или безплодието. Например, човек с ендометриоза на етап 2 може да изпита повече болка от някой със етап 4. Освен това, системата ASRM не е достатъчно подробна, за да гарантира, че различните лекари винаги ще правят една и съща класификация.

Типове ендометриоза

Изследвания от 2017 г. Съобщава, че има три вида ендометриоза:

  • Повърхностният растеж на яйчника и перитонеал
  • endometriomas
  • deep infiltrating endometriosis, which involves nodules comprising endometrial-like, fibromuscular, and adipose tissues

How doctors diagnose the stage and type

Лекарите могат да подозират ендометриоза след извършване на тазов изпит или тестове за изображения, като ултразвуци или ЯМР. В такива случаи те вероятно ще използват лапароскопия, за да потвърдят диагнозата и да класифицират етапа и типа.

Лапароскопията включва извършване на малък разрез в корема и поставяне на тръба с камера за разглеждане на таза. Лекарите могат да видят местоположението на ендометриалните израстъци с помощта на лапароскопия. Те също могат да запишат и опишат израстването и след това да им присвоят резултат. Добавянето на резултатите, които дават на всички израстъци, им позволява да направят класификация.

Как етапът и типът влияят на лечението

Изследователите поставят под въпрос ефективността на използването на етап класификации за ръководство на лечението. Някои смятат, че добре написаното описание на ендометриалните израстъци, което лекар наблюдава в лапароскопия, е по-полезно от класификацията при ръководеното лечение.

Тъй като симптомите не се свързват непременно със етапите, класификациите не могат да определят най -добрите възможности за лечение. Тежките симптоми се нуждаят от медицинска интервенция, независимо от етапа harmoniqhealth.com.

Понастоящем няма система за класификация със специфичната цел да ръководи лечението, така че лекарите могат да основават решенията си за лечение на симптоми, а не класификация.

Ендометриозата е прогресивно състояние?

Изследователите не са проучили широко степента, в която ендометриозата напредва. Няколко проучвания обаче предполагат, че състоянието постига напредък.

Според по -старо проучване от 2013 г., ендометриозата вероятно ще прогресира, ако се появи през юношеството. Авторите заявяват, че ранната диагностика и лечение могат да предотвратят развитието на тежки лезии, които могат да повлияят на плодовитостта.

Още по -рано проспективно проучване от 1991 г. използва 643 последователни лапароскопии за изследване на прогресивния характер на ендометриозата за 3 години. Доказателствата показват, че състоянието е прогресивно.

Резюме

Няколко класификационни системи съществуват за етапи на ендометриоза, но системата ASRM е тази, която лекарите обикновено използват. Лекарите определят етапа на състоянието с лапароскопия, което им позволява да видят растежа, подобни на ендометриума вътре в таза.

Тъй като никоя от настоящите системи за класификация не корелира с болката, изследователите не ги препоръчват като основа за лечение. Вместо това те насърчават основаването на лечението на симптомите.

  • Здравословното/гинекология на жените

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents